Követeléskezelés

A követeléskezelés függőben lévő követelésekkel, ki nem fizetett tartozásokkal kapcsolatos jogviták kezelését, megoldását és szükség szerint a követelések behajtását jelenti. A legjellemzőbb esetek egyike, ha nem fizetik ki szerződés szerint a megfelelően teljesített munkát.

A hatékony követeléskezelés átfogó megközelítést és hozzáállást igényel. Meg kell állapítani a tényállást, számba kell venni a bizonyítékokat és szükséges elemezni a lehetséges forgatókönyveket. Ezt követően egy minden félnek elfogadható egyezség létrehozását érdemes megpróbálni. Az esetek többségében mindenki sokkal jobban jár, ha a jogvita egyezséggel zárul. A fizetési hajlandóság növekedéséhez és az egyezségkötéshez sokszor egy ügyvédi levél vagy fizetési felszólítás is elegendő szokott lenni.

Amennyiben egyezség nem születik, akkor a követelés behajtása jogi úton a megfelelő jogi eljárás megindításával és lefolytatásával. A követelésbehajtás érdekében fizetési meghagyást, polgári pert, felszámolási eljárást lehet kezdeményezni. Ezen eljárások követeléstől függően lehetnek hatékonyak vagy eredménytelenek, eltérő idő- és költségvonzattal járnak, ezért a konkrét eset függvényében lehet eldönteni, hogy melyik eljárást érdemes megindítani. Emellett sajnos az is előfordulhat, hogy semmilyen eljárást nem éri meg indítani a behajtás csekély valószínűsége vagy a költségek nagysága miatt – többe kerül a gomb, mint a kabát esete.

A követelésbehajtás összetettsége miatt meglehetősen idő- és költségrabló folyamat tud lenni, ezért mindenképpen javasolt egy hozzáértő ügyvéd közreműködését igénybe venni a további felesleges veszteségek elkerülése és a követelésbehajtás eredményessége érdekében. 

Kérjen ingyenes konzultációt

A cookie-k segítenek a jobb minőségű szolgáltatás nyújtásban. A honlap használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.